- Budinca de mei cu grau crocant
Se prepara dupa reteta clasica de mamaliga de malai: se fierbe apa cu sare si cand clocoteste se adauga faina de mei, amestecand continuu, pana cand compozitia se intareste. Se lasa la racit si se serveste cu painici de grau sau cu grau crocant (cum am facut-o eu).
- Grau crocant
A fost “rontaiala” mea preferata, alaturi de rondelele de orez expandabil care se gasesc in magazine. Graul hidratat in apa pentru cateva ore se scurge bine si se pune pe o tigaie cu sare grunjoasa. Se lasa pe foc iute pana boabele incep sa pocneasca, dar sunt inca usor de mestecat. L-am numit deliciul zilelor negre.
- Painici (in diverse combinatii) cu sau fara cereale
Se face aluatul din 500 gr. faina de grau/ hrisca sau mei, 1 lingurita sare si 150 de gr de apa, se lasa 30 de minute la odihnit si se modeleaza turtitele. Peste acestea se pot adauga si boabe de mei sau de hrisca si se coc la cuptor sau pe o tigaie unsa cu faina pentru 20 de minute.
- Budinca de orez
Se coace orezul putin pe o tigaie incinsa amestecand continuu si apoi se da prin rasnita. Se fierbe 1 cana de orez macinat cu 3 cani de apa pentru aproximativ 25 de minute. Se mai adauga apa daca este necesar si sare, dupa gust, la final.
- Saratele din grau si mei
Se prepara dupa aceeasi procedura ca si painicile (in orice combinatie de faini: mei, hrisca, grau) si se modeleaza subtire, dupa care se taie fasiute si se adauga sare grunjoasa pe aluat. Se coc la cuptor pentru aproximativ jumatate de ora. Un alt “deliciu” crocant care m-a salvat!
- “Terci” de cereale
Se prepara la fel ca mamaliguta. Se pune apa la fiert cu putina sare si cand clocoteste se adauga in ploaie faina de mei/ orez/ hrisca/ grau sau o combinatie intre acestea. Deoarece atat graul cat si orezul se umfla la fiert, va trebui să se lase compozitia mai moale si sa nu se adauge prea multa faina.
- Supa crema de hrisca
Boabele de hrisca inmuiate (300 gr) se pun in blender cu 300 gr de apa si se mixeaza pana devine o pasta. Se adauga sare dupa gust si se fierbe pentru 10-15 minute.
- Placinta cu orez/ hrisca/ mei
Coca se prepara dupa clasica reteta de aluat (ca la painici/ saratele) si separat, se fierbe orezul pentru 20 de minute. Cand aluatul este odihnit si orezul racit se umple cu compozitia de orez, la care se mai adauga sare. Se coc la cuptor pe faina timp de aproximativ 35-40 de minute. Cea mai buna combinatie mi s-a parut cea din faina de mei cu grau si umplutura de mei sau orez.
Alaturi de retelele de mai sus mai puteti manca si hrisca hidratata cu sare (procedura de hidratare dureaza, in general, 1-2 ore in functie de calitatea hriscii), rondele de orez expandabile, mei sau hrisca coapte, orez fiert, mei fiert, hrisca fiarta cu sare si nu uitati sa beti multa, multaa apa.
· Turtiţe de grâu sau hrişcă
Ingrediente: 500g grâu sau hrişcă, 1 linguriţă de sare grunjoasă şi 150 ml apă.
Grâul se macină fin cu o râșniță de cafea şi se amestecă împreună cu apa şi sarea. Coca obţinută astfel se lasă să se înmoaie timp de o jumătate de oră după care se modelează turtiţele şi se coc într-o tigaie fără ulei la foc mic. La cuptor se pot face covrigi, batoane sau orice alte forme. Se procedează la fel în cazul turtelor din hrişcă. Se recomandă să se facă turtiţe din făină de grâu amestecată cu făină de hrişcă sau/şi cu făină de mei, făina de grâu fiind în proporţia cea mai mare.
· Placintă de grâu cu orez fiert
Ingrediente: 500g faină de grâu integrală, 200g orez, 1 linguriţă de sare grunjoasă.
Din făina de grâu şi apa calduţă se obţine un aluat. În timp ce aluatul se frământă, se fierbe orezul cu puţină sare. Se întinde coca pentru a obţine o foaie mai groasă. Se adaugă orezul la mijloc şi se rulează foaia ca un rulou. Se aşează într-o tavă tapetată cu faină integrală şi se coace la foc iute timp de 10-20 de minute.
· Lipie şi turte din mei
Făina de mei se combină cu apă şi sare până devine un terci subţire. Se lasă 2 ore, după care se frământă bine timp de câteva minute. Se pune în tavă la cuptor, timp de 30 de minute. Din acelaşi aluat se pot face turte cu diametrul de 3 cm, care se coc pe o tablă încinsă sau într-o tigaie fără ulei la foc mic.
· Supă de orez cu găluşti de grâu
Folosind faină integrală de grâu, sare şi apă se prepară o cocă moale din care se modelează găluşti mici care se pun în apa clocotită. După ce au fiert se adaugă orez sau faină de orez. Se mai fierbe 10-15 minute, amestecând des dacă am pus făină de orez pentru a nu se lipi. În loc de orez se poate folosi şi hrişcă.
· Terci de grâu şi orez
Aşa cum se prepară şi mămăliga, se pune apa la fiert cu puţină sare, iar când apa clocoteşte se adaugă în ploaie făina de grâu integral şi făina de orez. Se fierbe amestecul timp de 20-30 de minute. Deoarece atât grâul cât şi orezul se umflă la fiert, va trebui să se lase compoziţia mai moale şi să nu se adauge prea multă făină. De asemenea, se poate realiza şi terci din făină de mei sau amestecat cu făină de grâu sau orez.
· Grâu, hrişcă sau mei copt
Se spală foarte bine grâul şi se pune într-o tigaie cu sare, în strat subţire, cât să o acopere. Se pune pe foc puternic şi se amestecă în continuu cu o lingură de lemn. Se coace până când boabele de grâu plesnesc toate şi îşi schimbă uşor culoarea. Se verifică dacă grâul a devenit crocant şi uşor de mestecat. E necesar ca grâul să fie luat de pe foc înainte de a se arde, deoarece începe foarte rapid să se închidă la culoare după ce s-a evaporat apa din boabele de grâu.
Pentru hrişcă sau mei se procedează la fel, cu observaţia că acestea se vor coace fără a fi umezite înainte. În schimb, se adaugă sarea umezită pentru ca aceasta să adere la boabele de hrişcă sau mei.
· Supă de tăiţei de hrişcă
Se prepară un aluat tare din făină de hrişcă măcinată fin, sare şi apă, aluat care apoi se întinde cu făcăleţul pe o masă presărată cu făină. Se rulează apoi foaia obţinută şi se taie felii subţiri. Din aceste felii, când se desfac, se obţin tăiţei care se pun într-o sită şi se scutură de făină. Se mai ţin un sfert de oră să se usuce, apoi se fierb în apă clocotită cu sare timp de 10-15 minute. Opţional se poate adăuga şi o mână de orez.
· Mămăligă din mei
Ingrediente: 100 g făină de mei, 500 ml apă
Făina de mei se pune în apă la foc mic. Se acoperă şi se amestecă periodic timp de 20-25 minute.
· Cremă de orez
Se prăjeşte moderat orezul până ce devine rumen. Se macină şi se adaugă la făina rezultată trei pahare de apă la patru linguri de făină astfel obţinută. Se fierbe totul aproximativ 25 de minute, adăugând apă dacă mai este necesar. Sarea se adaugă la final.
· Cremă de hrişcă (1)
Se rumeneşte făina de hrişcă, după care se adaugă apă şi se lasă să fiarbă până se îngroaşă. Se sărează după gust.
· Cremă de hrişcă (2)
Într-o cratiţă se pune apă la fiert până dă în clocot. Se pune „în ploaie” făina de hrişcă şi sarea; se lasă să fiarbă până se îngroaşă.
· Găluşti de hrişcă în stil japonez (Soba-dango)
Se prepară un aluat din făina de hrişcă şi apa uşor sărată, frământând bine. Din aluatul rezultat se face un sul (diametrul de aproximativ 2 cm) şi se taie bucăţi de 5 cm grosime. Se fierb aceste găluşti în 4 pahare cu apă. Când clocoteşte apa, se adaugă ½ pahar cu apă rece. La o nouă clocotire, se stinge focul şi se scurge apa, iar găluştile se stropesc cu apă rece.
Cea mai mare eficacitate o are însă hrana netratată termic. Următoarele reţete au avantajul că evită fierberea cerealelor:
· Hrişcă înmuiată în apă (1)
Se spală hrişca, se toarnă apă clocotită puţin sărată, peste ea, apoi se lasă la înmuiat până când bobul de hrişcă devine moale.
· Hrişcă înmuiată în apă (2)
Hrişca spălată se lasă la înmuiat în apă rece cu sare timp de minim o oră, până ce bobul devine moale. Timpul de înmuiere depinde de calitatea şi vechimea boabelor de hrişcă.
· Terci de hrişcă (1)
Este o mâncare delicioasă şi foarte sănătoasă, care poate fi consumată des în acest regim. Se macină hrişca cu o râșniță de cafea până se obţine o făină fină. Se toarnă apă clocotită, puţin sărată, peste ea şi se amestecă, obţinându-se o compoziţie moale care se lasă la umflat 15-20 de minute. Se observă apoi că făina de hrişcă a absorbit toată apa şi terciul a devenit consistent, fiind foarte gustos şi hrănitor.
· Terci de hrişcă (2)
Terciul de hrişcă poate fi preparat şi cu apă rece puţin sărată, caz în care va trebui lăsat ceva mai mult timp la umflat. Preparat astfel, terciul de hrişcă este la fel de gustos şi hrănitor.
· Pâine „harică” (consumată de călugării isihaşti)
Făina completă (integrală) de grâu se amestecă cu apă, formându-se o pastă moale. Se lasă la înmuiat 7 ore, apoi se fac turtiţe foarte subţiri,care se lasă să se usuce la soare.
Sursa@DANIELA CUSNIR
Cu iubire, Marcela Glavan