Colesterolul - ce este, care este nivelul optim


 


Colesterolul - ce este, care este nivelul optim, ce aiColesterolul - ce este, care este nivelul optim, ce ai de făcut dacă valorile sunt prea mari

Pentru a funcționa fără probleme, organismul nostru are nevoie și de colesterol, la fel cum are de vitamine, minerale, carbohidrați și alți nutrienți. Această substanță se găsește în structura anumitor hormoni, dar mai ales în compoziția membranelor celulare din țesuturile animale, contribuind astfel la formarea lor. Cu alte cuvinte, colesterolul nu este întotdeauna nociv pentru organism. Dimpotrivă, asigură o serie întreagă de procese despre care vom discuta și în acest articol. Ce avem de știut, însă, este faptul că un nivel de colesterol mărit poate duce la apariția numeroaselor boli cardiovasculare.

  • Colesterolul - ce este și ce rol are
  • Tipuri de colesterol - „colesterolul bun” vs. „colesterolul rău”
  • Ce analize se fac pentru a afla valorile colesterolului
  • Ce ai de făcut dacă nivelul de colesterol este mare - cauze, afecțiuni, factori de risc
  • Cum reechilibrezi valorile colesterolului

Colesterolul - ce este și ce rol are

Colesterolul este o substanță cu structură chimică de sterol care intră în compoziția membranelor ce înconjoară și protejează ficatul, măduva spinării, creierul și alte țesuturi. În plus, el se mai găsește și în alimente de natură vegetală, în special semințe și fructe oleaginoase sau uleiuri.

Conform studiilor, o mare parte din colesterol este sintetizat de către ficat, iar ce este în exces se depozitează în organism, pe pereții vaselor de sânge, în timp ducând la apariția diferitelor tipuri de afecțiuni. Atunci când este în valori optime, însă, colesterolul favorizează o serie întreagă de procese biochimice vitale:

  • Îmbunătățește și reglează sistemul imunitar;
  • Protejează celulele, favorizându-le capacitatea de a metaboliza și de a produce energie;
  • Ajută la sintetizarea hormonilor sexuali, reproducători (estrogeni, testosteron);
  • Protejează sistemul cardiovascular și musculatura întregului corp;
  • Este responsabil pentru sinteza neurotransmițătorilor, favorizând formarea conexiunilor neuronale;
  • Este vital în creșterea, dezvoltarea și cicatrizarea țesuturilor;
  • Ajută la sintetizarea vitaminei D3;
  • Sprijină procesul de digestie și contribuie la producerea bilei (lichidul secretat de ficat);
  • Îndeplinește un rol similar antioxidanților, ajutând organismul să lupte împotriva radicalilor liberi.

Tipuri de colesterol: „colesterolul bun” vs. „colesterolul rău”

Tipuri de colesterol

Din cauza faptului că moleculele de colesterol sunt insolubile în apă, ele sunt transportate în organism prin intermediul unor lipoproteine care, în funcție de densitate, sunt clasificate în: chilomicroni, VLDL (Very Low Density Lipoprotein), LDL (Low Density Lipoprotein), IDL (Intermediate Density Lipoprotein), HDL (High Density Lipoprotein).

Colesterolul înglobat în lipoproteinele LDL este denumit și „colesterol rău”, deoarece transportă grăsimile de la ficat spre toate celulele organismului, în special în jurul vaselor de sânge unde se depozitează, provocând ateromatoza și alte boli asociate sistemului cardiovascular. În schimb, colesterolul înglobat în HDH este numit și „colesterol bun”, pentru că împiedică procesul de formare a plăcii de aterom (depozit lipidic), transportând excesul de colesterol înapoi către ficat, unde este procesat și eliminat din organism.

Ce analize se fac pentru a afla valorile colesterolului

„Colesterolul bun” și „colesterolul rău”, împreună cu trigliceridele (tot grăsimi) alcătuiesc colesterolul total, care poate fi determinat la un laborator de analize printr-un test de sânge numit și panou sau profil lipidic, care măsoară atât grăsimile, cât și lipidele. De obicei, medicul generalist este cel care recomandă acest test și tot el îl poate interpreta.

Care este nivelul optim de colesterol în sânge

Pentru a depista nivelul colesterolului, trebuie doar să te prezinți la laboratorul de analize pentru recoltare. Este recomandat să eviți să mănânci sau să bei alte lichide în afară de apă cu 9 -12 ore înainte de efectuarea testului de sânge. Cele patru valori se măsoară în miligrame pe decilitru și se încadrează în următorii parametri:

  • Colesterol total - valori bune: < 200 mg/dl, valori la limită: 200 - 239 mg/dl, peste limita normală: > 240 mg/dl;
  • LDL: valori bune: < 100 mg/dl, valori la limită: 120 - 159 mg/dl, peste limita normală: > 160 mg/dl;
  • HDL: valori bune: > 60 mg/dl, valori la limită: 40-50 mg/dl, peste limita optimă: < 40-50 mg/dl;
  • Trigliceridele: valori bune: < 149 mg/dl, valori la limită: 150 - 199 mg/dl, peste limita optimă > 200 mg/dl.

În plus, trebuie să știi că aceste valori diferă de la adulți la copii, unde nivelul optim este mai mic cu 20-30 mg/dl. De exemplu, dacă în cazul unei persoane de 30 de ani, colesterolul total benefic poate fi de cel mult 200 mg/dl, în cazul unui copil, valoarea ideală trebuie să fie mai mică de 170 mg/dl, iar LDL < 110 mg/dl.

De asemenea, în cazul sarcinii, pentru că pot apărea dereglări în cel de-al doilea trimestru, medicii recomandă ca femeile însărcinate să mențină o valoare LDL < de 100 mg/dl și HDL > 60 mg/dl.

Citește și: De ce este recomandat sa facem un control medical anual?

Ce ai de făcut dacă nivelul de colesterol este mare - cauze, afecțiuni, factori de risc

Riscurile colesterolului marit

Dacă rezultatele analizelor spun că valoarea colesterolului total este peste 200-240 mg/dl, trebuie să știi că pot exista mai mulți factori care au influențat apariția dezechilibrului:

  • Fumatul este una dintre cauzele care duc la îngroșarea vaselor de sânge și la acumularea moleculelor de colesterol pe pereții acestora. În plus, unele studii au dovedit că tutunul duce la scăderea nivelului de colesterol „bun” și la creșterea celui „rău”.
  • Consumul excesiv de alcool - în una dintre cercetările publicate în 2000 de American Heart Association (AHA), specialiștii au concluzionat faptul că alcoolul are capacitatea de a crește nivelul de lipolipide cu densitate înaltă (colesterolul HDL) și de a reduce nivelul de lipolipide cu densitate mică (colesterolul LDL). Consumat în exces, alcoolul devine, astfel, nociv.
  • Consumul excesiv de alimente bogate în grăsimi saturate se află în topul celor mai evidente cauze care duc la dezechilibre ce țin de nivelul colesterolului în sânge. Chiar dacă organismul are nevoie de grăsimi pentru a funcționa corect, ele trebuie consumate cu moderație și de obicei sunt recomandate cele nesaturate (Omega 3, Omega 6). Grăsimile saturate, nesănătoase sunt acele grăsimi care sunt solide la temperatura camerei, dar se topesc la căldură, de exemplu: untul, untura, margarina.
  • Cauze genetice - există numeroși pacienți care au moștenit de la mamă sau tată predispoziția pentru colesterolul mărit și această tendință poartă denumirea de „hipercolesterolemie familială”.
  • Obezitatea și sedentarismul - lipsa de mișcare și activitate fizică intensă, combinată cu o alimentație dezechilibrată duc la apariția depozitelor de grăsime pe pereții vaselor de sânge.
  • Vârsta - din cauza faptului că, odată cu înaintarea în vârstă, procesele metabolice ale organismului încetinesc tot mai mult, nivelul colesterolului va crește. În cazul femeilor, menopauza este un alt factor care poate duce la dezechilibrarea nivelul de LDL.
  • Alte afecțiuni medicale - insuficiența renală, anorexia nervoasă, hipotiroidismul, sindromul Cushing, sindromul nefrotic, alcoolismul sunt câteva dintre bolile care pot duce la creșterea nivelului de colesterol din sânge

Ce afecțiuni pot apărea și care sunt factorii de risc

Problemele încep odată cu formarea plăcii de aterom, adică acumulări de colesterol LDL situate la nivelul intimei (tunica internă a vasului de sânge). Aceste plăci atrag, în timp, tot mai multe leucocite și particule de lipide, grăsimi care îngustează vasele de sânge, le calcifiaza și le fac să își piardă din elasticitate. Aceasta este prima cauză care duce la micșorare aportul de sânge în țesuturi, generând suferințe de tip ischemic și boli cardiovasculare grave:

  • Ateroscleroza;
  • Insuficiența cardiacă;
  • Hipertensiunea arterială;
  • Boala arterială periferică;
  • Infarctul;
  • Accidentul vascular cerebral.

Pe lângă bolile corelate cu sănătatea inimii, un nivel de colesterol crescut poate expune pacienții la apariția diabetului de tip 2.

Simptome

Chiar dacă la început, pacientul poate fi asimptomatic, când leziunile devin stenozante și fluxul sanguin este afectat, apar și durerile toracice (angina pectorală), dureri la nivelul membrelor inferioare, dureri abdominale (infarct mezenteric), infarct cerebral, amețeli, pierderi de memorie sau alte simptome care semnalează faptul că sistemul nervos (creierul) nu mai este oxigenat corespunzător.

Cum reechilibrezi valorile colesterolului

Stilul de viata si colesterolul

Dacă ai citit deja care sunt factorii care au condus la creșterea nivelului de colesterol, atunci știi și ce este de făcut pentru a ajunge la o valoare optimă, care să nu îți pună întreaga sănătate în pericol. În primul rând, trebuie să elimini din stilul tău de viață o mare parte din cauze: fumatul, alimentele bogate în grăsimi, alcoolul, sedentarismul, stresul și să apelezi la câteva dintre metodele pe care orice persoană le are la îndemână:

Schimbarea stilului de viață

Din fericire, atunci când colesterolul nu este mult peste limitele normale, el poate fi reglat fără tratament medicamentos, doar prin adoptarea unui stil de viață sănătos ce implică următoarele schimbări:

  • Înlocuiește din alimentația ta produsele prăjite, alimentele de tip fast-food, grăsimile saturate (untul, untura, grăsimea animală), dulciurile rafinate cu legume gătite la abur, fierte sau coapte, alimente care conțin grăsimi nesaturate (avocado, carnea de pește, semințele de in măcinate);
  • Înlocuiește orice tip de alcool cu ceaiurile care au efecte benefice asupra colesterolului și trigliceridelor: ceaiul roșu, ceaiul verde, hibiscusul, ceaiul de ghimbir, ceaiul de mentă;
  • Consumă alimente bogate în acizi Omega-3, care reduc nivelul de LDL și cresc nivelul colesterolului HDL (colesterol bun): somon, macrou, hering, migdale și semințe de in;
  • Renunță la fumat;
  • Fă mai multă mișcare, în special exerciții cardio (aerobic, alergare, mers în pas alert, zumba, dans);
  • Menține greutatea sub control.

Medicația

În situația în care valoarea colesterolului a depășit cu mult nivelul permis, medicul va recomanda, pe lângă adoptarea unui stil de viață mult mai sănătos, și un tratament alopat care are la bază medicamente ce fac parte din următoarele categorii: inhibitori ai absorbției de colesterol, statine, medicamente injectabile pentru colesterol.

_Chiar dacă un rezultat nesatisfăcător al analizelor ne poate speria, nu trebuie să uităm că el este un semnal de alarmă ce spune că-i timpul să ne îmbunătățim stilul de viață. Putem face acest lucru înainte de a ne expune riscurilor mult mai grave. Printr-o dietă sănătoasă, sport, mișcare și o atenție sporită asupra corpului tău, nivelul de colesterol din sânge poate fi adus la parametri optimi. _

Sursa foto: Shutterstock de făcut dacă valorile sunt prea mari

Pentru a funcționa fără probleme, organismul nostru are nevoie și de colesterol, la fel cum are de vitamine, minerale, carbohidrați și alți nutrienți. Această substanță se găsește în structura anumitor hormoni, dar mai ales în compoziția membranelor celulare din țesuturile animale, contribuind astfel la formarea lor. Cu alte cuvinte, colesterolul nu este întotdeauna nociv pentru organism. Dimpotrivă, asigură o serie întreagă de procese despre care vom discuta și în acest articol. Ce avem de știut, însă, este faptul că un nivel de colesterol mărit poate duce la apariția numeroaselor boli cardiovasculare.

  • Colesterolul - ce este și ce rol are
  • Tipuri de colesterol - „colesterolul bun” vs. „colesterolul rău”
  • Ce analize se fac pentru a afla valorile colesterolului
  • Ce ai de făcut dacă nivelul de colesterol este mare - cauze, afecțiuni, factori de risc
  • Cum reechilibrezi valorile colesterolului

Colesterolul - ce este și ce rol are

Colesterolul este o substanță cu structură chimică de sterol care intră în compoziția membranelor ce înconjoară și protejează ficatul, măduva spinării, creierul și alte țesuturi. În plus, el se mai găsește și în alimente de natură vegetală, în special semințe și fructe oleaginoase sau uleiuri.

Conform studiilor, o mare parte din colesterol este sintetizat de către ficat, iar ce este în exces se depozitează în organism, pe pereții vaselor de sânge, în timp ducând la apariția diferitelor tipuri de afecțiuni. Atunci când este în valori optime, însă, colesterolul favorizează o serie întreagă de procese biochimice vitale:

  • Îmbunătățește și reglează sistemul imunitar;
  • Protejează celulele, favorizându-le capacitatea de a metaboliza și de a produce energie;
  • Ajută la sintetizarea hormonilor sexuali, reproducători (estrogeni, testosteron);
  • Protejează sistemul cardiovascular și musculatura întregului corp;
  • Este responsabil pentru sinteza neurotransmițătorilor, favorizând formarea conexiunilor neuronale;
  • Este vital în creșterea, dezvoltarea și cicatrizarea țesuturilor;
  • Ajută la sintetizarea vitaminei D3;
  • Sprijină procesul de digestie și contribuie la producerea bilei (lichidul secretat de ficat);
  • Îndeplinește un rol similar antioxidanților, ajutând organismul să lupte împotriva radicalilor liberi.

Tipuri de colesterol: „colesterolul bun” vs. „colesterolul rău”

Tipuri de colesterol

Din cauza faptului că moleculele de colesterol sunt insolubile în apă, ele sunt transportate în organism prin intermediul unor lipoproteine care, în funcție de densitate, sunt clasificate în: chilomicroni, VLDL (Very Low Density Lipoprotein), LDL (Low Density Lipoprotein), IDL (Intermediate Density Lipoprotein), HDL (High Density Lipoprotein).

Colesterolul înglobat în lipoproteinele LDL este denumit și „colesterol rău”, deoarece transportă grăsimile de la ficat spre toate celulele organismului, în special în jurul vaselor de sânge unde se depozitează, provocând ateromatoza și alte boli asociate sistemului cardiovascular. În schimb, colesterolul înglobat în HDH este numit și „colesterol bun”, pentru că împiedică procesul de formare a plăcii de aterom (depozit lipidic), transportând excesul de colesterol înapoi către ficat, unde este procesat și eliminat din organism.

Ce analize se fac pentru a afla valorile colesterolului

„Colesterolul bun” și „colesterolul rău”, împreună cu trigliceridele (tot grăsimi) alcătuiesc colesterolul total, care poate fi determinat la un laborator de analize printr-un test de sânge numit și panou sau profil lipidic, care măsoară atât grăsimile, cât și lipidele. De obicei, medicul generalist este cel care recomandă acest test și tot el îl poate interpreta.

Care este nivelul optim de colesterol în sânge

Pentru a depista nivelul colesterolului, trebuie doar să te prezinți la laboratorul de analize pentru recoltare. Este recomandat să eviți să mănânci sau să bei alte lichide în afară de apă cu 9 -12 ore înainte de efectuarea testului de sânge. Cele patru valori se măsoară în miligrame pe decilitru și se încadrează în următorii parametri:

  • Colesterol total - valori bune: < 200 mg/dl, valori la limită: 200 - 239 mg/dl, peste limita normală: > 240 mg/dl;
  • LDL: valori bune: < 100 mg/dl, valori la limită: 120 - 159 mg/dl, peste limita normală: > 160 mg/dl;
  • HDL: valori bune: > 60 mg/dl, valori la limită: 40-50 mg/dl, peste limita optimă: < 40-50 mg/dl;
  • Trigliceridele: valori bune: < 149 mg/dl, valori la limită: 150 - 199 mg/dl, peste limita optimă > 200 mg/dl.

În plus, trebuie să știi că aceste valori diferă de la adulți la copii, unde nivelul optim este mai mic cu 20-30 mg/dl. De exemplu, dacă în cazul unei persoane de 30 de ani, colesterolul total benefic poate fi de cel mult 200 mg/dl, în cazul unui copil, valoarea ideală trebuie să fie mai mică de 170 mg/dl, iar LDL < 110 mg/dl.

De asemenea, în cazul sarcinii, pentru că pot apărea dereglări în cel de-al doilea trimestru, medicii recomandă ca femeile însărcinate să mențină o valoare LDL < de 100 mg/dl și HDL > 60 mg/dl.

Citește și: De ce este recomandat sa facem un control medical anual?

Ce ai de făcut dacă nivelul de colesterol este mare - cauze, afecțiuni, factori de risc

Riscurile colesterolului marit

Dacă rezultatele analizelor spun că valoarea colesterolului total este peste 200-240 mg/dl, trebuie să știi că pot exista mai mulți factori care au influențat apariția dezechilibrului:

  • Fumatul este una dintre cauzele care duc la îngroșarea vaselor de sânge și la acumularea moleculelor de colesterol pe pereții acestora. În plus, unele studii au dovedit că tutunul duce la scăderea nivelului de colesterol „bun” și la creșterea celui „rău”.
  • Consumul excesiv de alcool - în una dintre cercetările publicate în 2000 de American Heart Association (AHA), specialiștii au concluzionat faptul că alcoolul are capacitatea de a crește nivelul de lipolipide cu densitate înaltă (colesterolul HDL) și de a reduce nivelul de lipolipide cu densitate mică (colesterolul LDL). Consumat în exces, alcoolul devine, astfel, nociv.
  • Consumul excesiv de alimente bogate în grăsimi saturate se află în topul celor mai evidente cauze care duc la dezechilibre ce țin de nivelul colesterolului în sânge. Chiar dacă organismul are nevoie de grăsimi pentru a funcționa corect, ele trebuie consumate cu moderație și de obicei sunt recomandate cele nesaturate (Omega 3, Omega 6). Grăsimile saturate, nesănătoase sunt acele grăsimi care sunt solide la temperatura camerei, dar se topesc la căldură, de exemplu: untul, untura, margarina.
  • Cauze genetice - există numeroși pacienți care au moștenit de la mamă sau tată predispoziția pentru colesterolul mărit și această tendință poartă denumirea de „hipercolesterolemie familială”.
  • Obezitatea și sedentarismul - lipsa de mișcare și activitate fizică intensă, combinată cu o alimentație dezechilibrată duc la apariția depozitelor de grăsime pe pereții vaselor de sânge.
  • Vârsta - din cauza faptului că, odată cu înaintarea în vârstă, procesele metabolice ale organismului încetinesc tot mai mult, nivelul colesterolului va crește. În cazul femeilor, menopauza este un alt factor care poate duce la dezechilibrarea nivelul de LDL.
  • Alte afecțiuni medicale - insuficiența renală, anorexia nervoasă, hipotiroidismul, sindromul Cushing, sindromul nefrotic, alcoolismul sunt câteva dintre bolile care pot duce la creșterea nivelului de colesterol din sânge

Ce afecțiuni pot apărea și care sunt factorii de risc

Problemele încep odată cu formarea plăcii de aterom, adică acumulări de colesterol LDL situate la nivelul intimei (tunica internă a vasului de sânge). Aceste plăci atrag, în timp, tot mai multe leucocite și particule de lipide, grăsimi care îngustează vasele de sânge, le calcifiaza și le fac să își piardă din elasticitate. Aceasta este prima cauză care duce la micșorare aportul de sânge în țesuturi, generând suferințe de tip ischemic și boli cardiovasculare grave:

  • Ateroscleroza;
  • Insuficiența cardiacă;
  • Hipertensiunea arterială;
  • Boala arterială periferică;
  • Infarctul;
  • Accidentul vascular cerebral.

Pe lângă bolile corelate cu sănătatea inimii, un nivel de colesterol crescut poate expune pacienții la apariția diabetului de tip 2.

Simptome

Chiar dacă la început, pacientul poate fi asimptomatic, când leziunile devin stenozante și fluxul sanguin este afectat, apar și durerile toracice (angina pectorală), dureri la nivelul membrelor inferioare, dureri abdominale (infarct mezenteric), infarct cerebral, amețeli, pierderi de memorie sau alte simptome care semnalează faptul că sistemul nervos (creierul) nu mai este oxigenat corespunzător.

Cum reechilibrezi valorile colesterolului

Stilul de viata si colesterolul

Dacă ai citit deja care sunt factorii care au condus la creșterea nivelului de colesterol, atunci știi și ce este de făcut pentru a ajunge la o valoare optimă, care să nu îți pună întreaga sănătate în pericol. În primul rând, trebuie să elimini din stilul tău de viață o mare parte din cauze: fumatul, alimentele bogate în grăsimi, alcoolul, sedentarismul, stresul și să apelezi la câteva dintre metodele pe care orice persoană le are la îndemână:

Schimbarea stilului de viață

Din fericire, atunci când colesterolul nu este mult peste limitele normale, el poate fi reglat fără tratament medicamentos, doar prin adoptarea unui stil de viață sănătos ce implică următoarele schimbări:

  • Înlocuiește din alimentația ta produsele prăjite, alimentele de tip fast-food, grăsimile saturate (untul, untura, grăsimea animală), dulciurile rafinate cu legume gătite la abur, fierte sau coapte, alimente care conțin grăsimi nesaturate (avocado, carnea de pește, semințele de in măcinate);
  • Înlocuiește orice tip de alcool cu ceaiurile care au efecte benefice asupra colesterolului și trigliceridelor: ceaiul roșu, ceaiul verde, hibiscusul, ceaiul de ghimbir, ceaiul de mentă;
  • Consumă alimente bogate în acizi Omega-3, care reduc nivelul de LDL și cresc nivelul colesterolului HDL (colesterol bun): somon, macrou, hering, migdale și semințe de in;
  • Renunță la fumat;
  • Fă mai multă mișcare, în special exerciții cardio (aerobic, alergare, mers în pas alert, zumba, dans);
  • Menține greutatea sub control.

Medicația

În situația în care valoarea colesterolului a depășit cu mult nivelul permis, medicul va recomanda, pe lângă adoptarea unui stil de viață mult mai sănătos, și un tratament alopat care are la bază medicamente ce fac parte din următoarele categorii: inhibitori ai absorbției de colesterol, statine, medicamente injectabile pentru colesterol.

_Chiar dacă un rezultat nesatisfăcător al analizelor ne poate speria, nu trebuie să uităm că el este un semnal de alarmă ce spune că-i timpul să ne îmbunătățim stilul de viață. Putem face acest lucru înainte de a ne expune riscurilor mult mai grave. Printr-o dietă sănătoasă, sport, mișcare și o atenție sporită asupra corpului tău, nivelul de colesterol din sânge poate fi adus la parametri optimi. _

Sursa foto: Shutterstock  Bioclinica 

Retete Oshawa

 

  • Budinca de mei cu grau crocant
Se prepara dupa reteta clasica de mamaliga de malai: se fierbe apa cu sare si cand clocoteste se adauga faina de mei, amestecand continuu, pana cand compozitia se intareste. Se lasa la racit si se serveste cu painici de grau sau cu grau crocant (cum am facut-o eu).
  • Grau crocant
A fost “rontaiala” mea preferata, alaturi de rondelele de orez expandabil care se gasesc in magazine. Graul hidratat in apa pentru cateva ore se scurge bine si se pune pe o tigaie cu sare grunjoasa. Se lasa pe foc iute pana boabele incep sa pocneasca, dar sunt inca usor de mestecat. L-am numit deliciul zilelor negre.
  • Painici (in diverse combinatii) cu sau fara cereale
Se face aluatul din 500 gr. faina de grau/ hrisca sau mei, 1 lingurita sare si 150 de gr de apa, se lasa 30 de minute la odihnit si se modeleaza turtitele. Peste acestea se pot adauga si boabe de mei sau de hrisca si se coc la cuptor sau pe o tigaie unsa cu faina pentru 20 de minute.
  • Budinca de orez
Se coace orezul putin pe o tigaie incinsa amestecand continuu si apoi se da prin rasnita. Se fierbe 1 cana de orez macinat cu 3 cani de apa pentru aproximativ 25 de minute. Se mai adauga apa daca este necesar si sare, dupa gust, la final.


  • Saratele din grau si mei
Se prepara dupa aceeasi procedura ca si painicile (in orice combinatie de faini: mei, hrisca, grau) si se modeleaza subtire, dupa care se taie fasiute si se adauga sare grunjoasa pe aluat. Se coc la cuptor pentru aproximativ jumatate de ora. Un alt “deliciu” crocant care m-a salvat!
  • “Terci” de cereale
Se prepara la fel ca mamaliguta. Se pune apa la fiert cu putina sare si cand clocoteste se adauga in ploaie faina de mei/ orez/ hrisca/ grau sau o combinatie intre acestea. Deoarece atat graul cat si orezul se umfla la fiert, va trebui să se lase compozitia mai moale si sa nu se adauge prea multa faina.
  • Supa crema de hrisca
Boabele de hrisca inmuiate (300 gr) se pun in blender cu 300 gr de apa si se mixeaza pana devine o pasta. Se adauga sare dupa gust si se fierbe pentru 10-15 minute.
  • Placinta cu orez/ hrisca/ mei
Coca se prepara dupa clasica reteta de aluat (ca la painici/ saratele) si separat, se fierbe orezul pentru 20 de minute. Cand aluatul este odihnit si orezul racit se umple cu compozitia de orez, la care se mai adauga sare. Se coc la cuptor pe faina timp de aproximativ 35-40 de minute. Cea mai buna combinatie mi s-a parut cea din faina de mei cu grau si umplutura de mei sau orez.
Alaturi de retelele de mai sus mai puteti manca si hrisca hidratata cu sare (procedura de hidratare dureaza, in general, 1-2 ore in functie de calitatea hriscii), rondele de orez expandabile, mei sau hrisca coapte, orez fiert, mei fiert, hrisca fiarta cu sare si nu uitati sa beti multa, multaa apa.
· Turtiţe de grâu sau hrişcă
Ingrediente: 500g grâu sau hrişcă, 1 linguriţă de sare grunjoasă şi 150 ml apă.
Grâul se macină fin cu o râșniță de cafea şi se amestecă împreună cu apa şi sarea. Coca obţinută astfel se lasă să se înmoaie timp de o jumătate de oră după care se modelează turtiţele şi se coc într-o tigaie fără ulei la foc mic. La cuptor se pot face covrigi, batoane sau orice alte forme. Se procedează la fel în cazul turtelor din hrişcă. Se recomandă să se facă turtiţe din făină de grâu amestecată cu făină de hrişcă sau/şi cu făină de mei, făina de grâu fiind în proporţia cea mai mare.
· Placintă de grâu cu orez fiert
Ingrediente: 500g faină de grâu integrală, 200g orez, 1 linguriţă de sare grunjoasă.
Din făina de grâu şi apa calduţă se obţine un aluat. În timp ce aluatul se frământă, se fierbe orezul cu puţină sare. Se întinde coca pentru a obţine o foaie mai groasă. Se adaugă orezul la mijloc şi se rulează foaia ca un rulou. Se aşează într-o tavă tapetată cu faină integrală şi se coace la foc iute timp de 10-20 de minute.
· Lipie şi turte din mei
Făina de mei se combină cu apă şi sare până devine un terci subţire. Se lasă 2 ore, după care se frământă bine timp de câteva minute. Se pune în tavă la cuptor, timp de 30 de minute. Din acelaşi aluat se pot face turte cu diametrul de 3 cm, care se coc pe o tablă încinsă sau într-o tigaie fără ulei la foc mic.
· Supă de orez cu găluşti de grâu
Folosind faină integrală de grâu, sare şi apă se prepară o cocă moale din care se modelează găluşti mici care se pun în apa clocotită. După ce au fiert se adaugă orez sau faină de orez. Se mai fierbe 10-15 minute, amestecând des dacă am pus făină de orez pentru a nu se lipi. În loc de orez se poate folosi şi hrişcă.
· Terci de grâu şi orez
Aşa cum se prepară şi mămăliga, se pune apa la fiert cu puţină sare, iar când apa clocoteşte se adaugă în ploaie făina de grâu integral şi făina de orez. Se fierbe amestecul timp de 20-30 de minute. Deoarece atât grâul cât şi orezul se umflă la fiert, va trebui să se lase compoziţia mai moale şi să nu se adauge prea multă făină. De asemenea, se poate realiza şi terci din făină de mei sau amestecat cu făină de grâu sau orez.
· Grâu, hrişcă sau mei copt
Se spală foarte bine grâul şi se pune într-o tigaie cu sare, în strat subţire, cât să o acopere. Se pune pe foc puternic şi se amestecă în continuu cu o lingură de lemn. Se coace până când boabele de grâu plesnesc toate şi îşi schimbă uşor culoarea. Se verifică dacă grâul a devenit crocant şi uşor de mestecat. E necesar ca grâul să fie luat de pe foc înainte de a se arde, deoarece începe foarte rapid să se închidă la culoare după ce s-a evaporat apa din boabele de grâu.
Pentru hrişcă sau mei se procedează la fel, cu observaţia că acestea se vor coace fără a fi umezite înainte. În schimb, se adaugă sarea umezită pentru ca aceasta să adere la boabele de hrişcă sau mei.
· Supă de tăiţei de hrişcă
Se prepară un aluat tare din făină de hrişcă măcinată fin, sare şi apă, aluat care apoi se întinde cu făcăleţul pe o masă presărată cu făină. Se rulează apoi foaia obţinută şi se taie felii subţiri. Din aceste felii, când se desfac, se obţin tăiţei care se pun într-o sită şi se scutură de făină. Se mai ţin un sfert de oră să se usuce, apoi se fierb în apă clocotită cu sare timp de 10-15 minute. Opţional se poate adăuga şi o mână de orez.
· Mămăligă din mei
Ingrediente: 100 g făină de mei, 500 ml apă
Făina de mei se pune în apă la foc mic. Se acoperă şi se amestecă periodic timp de 20-25 minute.
· Cremă de orez
Se prăjeşte moderat orezul până ce devine rumen. Se macină şi se adaugă la făina rezultată trei pahare de apă la patru linguri de făină astfel obţinută. Se fierbe totul aproximativ 25 de minute, adăugând apă dacă mai este necesar. Sarea se adaugă la final.
· Cremă de hrişcă (1)
Se rumeneşte făina de hrişcă, după care se adaugă apă şi se lasă să fiarbă până se îngroaşă. Se sărează după gust.
· Cremă de hrişcă (2)
Într-o cratiţă se pune apă la fiert până dă în clocot. Se pune „în ploaie” făina de hrişcă şi sarea; se lasă să fiarbă până se îngroaşă.
· Găluşti de hrişcă în stil japonez (Soba-dango)
Se prepară un aluat din făina de hrişcă şi apa uşor sărată, frământând bine. Din aluatul rezultat se face un sul (diametrul de aproximativ 2 cm) şi se taie bucăţi de 5 cm grosime. Se fierb aceste găluşti în 4 pahare cu apă. Când clocoteşte apa, se adaugă ½ pahar cu apă rece. La o nouă clocotire, se stinge focul şi se scurge apa, iar găluştile se stropesc cu apă rece.
Cea mai mare eficacitate o are însă hrana netratată termic. Următoarele reţete au avantajul că evită fierberea cerealelor:
· Hrişcă înmuiată în apă (1)
Se spală hrişca, se toarnă apă clocotită puţin sărată, peste ea, apoi se lasă la înmuiat până când bobul de hrişcă devine moale.
· Hrişcă înmuiată în apă (2)
Hrişca spălată se lasă la înmuiat în apă rece cu sare timp de minim o oră, până ce bobul devine moale. Timpul de înmuiere depinde de calitatea şi vechimea boabelor de hrişcă.
· Terci de hrişcă (1)
Este o mâncare delicioasă şi foarte sănătoasă, care poate fi consumată des în acest regim. Se macină hrişca cu o râșniță de cafea până se obţine o făină fină. Se toarnă apă clocotită, puţin sărată, peste ea şi se amestecă, obţinându-se o compoziţie moale care se lasă la umflat 15-20 de minute. Se observă apoi că făina de hrişcă a absorbit toată apa şi terciul a devenit consistent, fiind foarte gustos şi hrănitor.
· Terci de hrişcă (2)
Terciul de hrişcă poate fi preparat şi cu apă rece puţin sărată, caz în care va trebui lăsat ceva mai mult timp la umflat. Preparat astfel, terciul de hrişcă este la fel de gustos şi hrănitor.
· Pâine „harică” (consumată de călugării isihaşti)
Făina completă (integrală) de grâu se amestecă cu apă, formându-se o pastă moale. Se lasă la înmuiat 7 ore, apoi se fac turtiţe foarte subţiri,care se lasă să se usuce la soare.
Cu iubire, Marcela Glavan

Postul negru purifică trupul şi sufletul - Postul negru purifică trupul şi sufletul


Postul negru purifică trupul şi sufletul

Se spune ca postul negru intensifică procesul natural de vindecare al organismului, țesuturile profunde și organele obosite fiind rapid reparate. Pentru vindecarea bolilor, trupul trebuie să își îndrepte toate resursele către procesul de curățare și reparare și face aceasta prin îndepărtarea apetitului și reducerea sau stoparea digestiei. Animelele rănite refuză să mănânce și uneori chiar să bea apă, reîncepând să se hrănească numai după ce rănile sau oasele rupte li s-au vindecat. În concluzie, revenirea apetitului este semnul învingerii unei boli, mâncatul forțat în timpul suferinței nu ajută nicidecum ci încetinește procesul de vindecare.
Dacă obișnuiți să consumați în principal mâncare gătită sau procesată în timpul unei boli sistemului imunitar al corpului îi este îngreunată capacitatea de a lucra cu deplinătatea capacităților sale. Nu rareori se întâmplă ca în spital să primim mai degrabă hrană nepotrivită, iar cei care ne vizitează să aducă acele lucruri care reprezentau viciile noastre (crezând că ne aduc un strop de fericire într-o situație neplăcută); astfel în locul unei cu hrane dădătoare de sănătate, delicatul intestin și structura membranei celulare este saturată cu calorii moarte.

De ce are postul negru un efect atât de puternic de a vindeca corpul? Pe timpul postului, corpul își curăță celulele moarte, țesuturile afectate, depozitele de grăsime, tumorile și infecțiile, oriunde s-ar afla acestea, toate fiind arse drept combustibil sau excluse ca deșeuri toxice. Celulele bolnave sunt dizolvate în mod sistematic, lasându-se țesutul sănătos neatins eventual reconstruindu-se cel afectat. Rezultatul este o curățare amănunțită a traseelor, a membranelor și a structurilor celulare. Ingerarea mâncărurilor formează un tip de mucus care înfundă traseele și membranele microscopice ale corpului, de toate aceste trasee fiind nevoie pentru a fi intens folosite de către sistemul imunitar. Postul dizolvă acest mucus intern. În timpul postului este obișnuit ca pe anumite canale precum nasul, gâtul și urechile să se scurgă acest mucus vâscos, care înfunda sinusurile. Părți din acest mucus pot fi găsite și în excremente după apariția primului scaun. O remarcabilă redistribuire a nutrienților are loc în corpul postitorului. Acesta reține mineralele prețioase și vitaminele în timp ce destramă țesuturile vechi, toxinele și și substanțele inferioare.

Cei care țin postul cu apă o perioadă mai mare și care au răni vechi, acum vindecate, vor observa că acestea pot deveni dureroase în timpul postului, pentru prima dată după mulți ani. Ele sunt mărturia că țesuturile vătămate rămase în jurul vechilor răni sunt folosite de către corp drept carburant. Acesta este motivul pentru care pofta de mâncare este scăzută când suntem bolnavi – corpul instinctiv caută să își concentreze toate resursele către vindecare și se hrănește din surse interne.

Deși un organism mult mai simplu,fluturele este un exemplu splendid al catabolismului (dezasimilației celulare) și al anabolismului (asimilației celulare). În timpul metamorfozei țesuturile și organele fluturelui se dizolvă transformându-se într-o soluție galbenă, densă. Toate structurile interne sunt rupte și reclădite. Acesta iese din crisalidă ca o nouă creație. Aspectul miraculos al metamorfozei este același și în timpul postului negru. Toate substanțele de care este nevoie pentru reconstrucție vin din interior. În timpul unui post se petrece aceeași metamorfoză, corpul suferă o desfacere și o reclădire a țesuturilor alterate. Din acest motiv postul total este vestit pentru capacitatea sa de a reîntineri, de a da corpului un tonus mai tineresc.

S-au făcut puține cercetări referitoare la această dezasimilare asociată postului cu apă. Deși știința medicală poate descifra ADN-ul, nu reușește totuși înțelegerea deplină a funcționării corpului ca întreg. Cu mult înainte ca omul să poată să scruteze prin microscop, legea cauzei și a efectului era singurul mod prin care aspecte concrete precum efectul remediilor naturale putea fi descoperit și încorporat în medicina tradițională. Marturiile despre postul negru sunt la fel de vechi precum scrierea.

Va puteti imagina cât de dăunător ar putea fi postul negru dacă corpul nu ar distinge pe care dintre celulele sale să le folosească drept combustibil… De fiecare dată când cineva ar ține o dietă hipocalorică în loc să piardă din grăsimea de pe burtă ar risca să își distrugă propriile organe. Corpul este genial atunci cand vine vorba de a selecta țesutul care nu îi este necesar folosindu-l pentru energia necesară în timpul postului negru. Tocmai faptul că omul este capabil să reziste atât de mult fără nici o sursă exterioară de energie ramânând sănătos este mărturia capacității corpului de a găsi combustibilul intern fără a afecta funcțiile întregului sistem. De fapt, efectul secundar al acestei abilități este curățarea deseurilor toxice acumulate în ani de zile.


sursa@Parintele Arsenie Boca

(Articol preluat de pe https://cirys.wordpress.com, un site unde puteti citi despre efectele postului negru, doar cu apa, la cei care l-au experimentat indelung - chiar 40 de zile. Pentru a beneficia din plin de acest dar miraculos, recomandarea noastra este ca postul negru sa fie insotit de sfaturile si indrumarea unui duhovnic.)

Postul negru este interzis pentru:
– Persoanele care nu au împlinit vârsta de 18 ani.
– Femeile însărcinate
– Femeile în perioada de lăuzie și alăptare
– Persoanele care suferă de tulburari ale comportamentului alimentar (anorexie, bulimie, etc.)
– Persoanele cu anemie severă
– Persoanele care suferă de diabet tip I, dependente de insulină
– Oricine a suferit de un atac de cord
– Persoanele care suferă de boala numita Porphyria (un defect genetic metabolic)
– Persoanele care suferă de acea deficiență genetică rară care împiedică o ketoză corespunzătoare
– Cei care suferă de tulburări psihice căci este posibil să nu poată traversa etapa de detoxifiere a postului negru fără supraveghere medicală corespunzătoare.

                                      

Adăugați o legendă

Legaturi utile:

*Necesitatea unui regim de pre-detoxifiere înaintea postului cu apă
În cazul în care, după vreuna dintre duratele de pauză alimentară scurte, de una sau două mese sau de 24 de ore fără mâncare, simpomele sunt intens neplăcute, concluzia este că avem de a face cu un organism foarte toxic. În acest caz, este cu siguranță momentul deciziei de a urma cel puțin un regim alimentar de detoxifiere .
https://cirys.wordpress.com/…/necesitatea-unui-regim-de-pr…/

*Postul cu apă pentru începători sau postul de 24 de ore (miercuri si vineri)
Odată ce v-ați decis să țineti primul vostru post de scurtă durată, veți începe bineînțeles cu a ține unul de 24 de ore. Este greșită, după părerea mea, ideea că, pentru a obține beneficii, trebuie să postiți săptămâni sau luni de zile. Într-un post ținut corect, beneficiile apar chiar din prima zi iar dacă după aceea se menține un regim alimentar sănătos, beneficiile pentru sănătate, obtinute în această zi, vor dura si ele.
https://cirys.wordpress.com/…/postul-cu-apa-pentru-incepat…/

*Prima zi de post negru: https://cirys.wordpress.com/prima-zi-de-post-negru/

*Cum continui postul
Multe gânduri trec fără noimă prin mintea celui care posteşte. Multe dintre ele vă pot aduce în pragul abandonului. De multe ori sunteţi la un pas de a opri postul total din cauza fricilor interioare... https://cirys.wordpress.com/20…/…/22/cum-sa-continui-postul/

*Organele corpului în timpul postului cu apă
În timpul postului cu apă pielea revine la acel roz delicat iar excelenta sa textură și finețe atestă reîntinerirea prin care trece aceasta. Curățarea petelor și a rănilor, chiar și dispariția liniilor fine ale pielii sunt semnificaive și arată beneficiile pe care pielea le primeste în perioada de repaus fiziologic...
https://cirys.wordpress.com/…/organele-corpului-in-timpul-…/

*Echilibrul din viața noastră
Deși poate părea o extremă, postul negru este un act de readucere a echilibrului. Postul negru nu este o invitație la anorexie căci și aceasta ca și opusul ei, bulimia, sunt două extreme nedorite în viața unui om sănătos. Totuși, uneori e nevoie ca pentru a scăpa de o stare ce reprezintă un dezechilibru să apelăm la opusul acesteia, pentru o vreme, apoi echilibrarea va veni de la sine.
https://cirys.wordpress.com/…/04/echilibrul-din-viata-noas…/

*Pierderea în greutate în timpul postului negru
Se spune că un om sănătos pierde la începutul postului jumătate de kilogram pe zi, scăzând către o pierdere de un sfert de kilogram pe zi dacă postul se prelungește. Uneori se înregistrează staționări sau chiar mici creșteri în greutate din cauza reținerii de apă.
https://cirys.wordpress.com/…/pierderea-in-greutate-in-tim…/

*Cum să menținem un timp îndelungat rezultatele obținute în urma postului negru
Fie că s-a postit pentru detoxifierea organismului ori pentru scăderea în greutate sau pentru a ameliora funcționarea deficitară a unor organe și sisteme ale organismului, toți cei care au ținut un post cu apă, doresc ca ceea ce au obținut prin acest efort, să fie menținut o perioadă cât mai îndelungată. Pentru aceasta vor trebui să se aibă în vedere câteva aspecte în ceea ce privește alimentația și viața de zi cu zi.
https://cirys.wordpress.com/…/cum-sa-mentinem-un-timp-inde…/

Corpul consumă în timpul postului negru următoarele (in ordinea data):

Celulele moarte, muribunde sau bolnave
Țesutul gras nedorit
Acizii grași trans (grăsimile trans)
Stratul de mucus puternic aderent aflat pe peretele intestinal
Conținutul de rebuturi toxice din sistemul limfatic și din sânge
Toxinele din splină, ficat și rinichi
Mucusul din plămâni și sinusuri
Toxinele întrepătrunse în fibrele celulare și în țesuturile adânci ale organelor
Depunerile din interiorul tuburilor microscopice responsabile pentru hrănirea celulelor creierului
Colesterolul în exces.
Beneficiile finale ale postuli sunt următoarele:

Se îmbunătățește claritatea mentală
Scăderea rapidă și sigură în greutate este realizată fără senzația de slăbiciune
Sistemul nervos este echilibrat
Nivelul de energie este în creștere
Organele sunt revitalizate
Biochimia celulară este armonizată
Pielea devine mătăsoasă, moale și sensibilă
Există o mai mare ușurință a eliminării materiilor fecale
Respirația devine mai puternică, mai liberă și mai adâncă
Sistemul digestiv primește o bine-meritată odihnă.


 Cu iubire, Marcela Glavan 

Lectia nr 3. Noua Terapia Magica. Bautura Magica. Cum Prepari acasa Apa Alcalina pentru B.M

CUM SA PREPARI ACASA APA PENTRU BAUTURA MAGICA, CARE TE TRATEAZA DE MULTE AFECTIUNI!    Apa alcalina o poti prepara chiar la ...