Roscovul este un arbore cu putere mare de adaptare, originar din Orientul Mijlociu. Are un trunchi gros, ce poate ajunge la inaltimi de 15-20 m. Fructele acestui arbore arata ca niste pastai verzi, de aproximativ 20 cm, iar in ele se gasesc seminte maronii, de forma oval-alungita, care se mai numesc si carob.
Roscovul este o planta vesnic verde si poate produce pastai pentru aproximativ 100 de ani. In medicina, roscovul a fost utilizat datorita influentei sale pozitive asupra zaharului din sange.
Pastaile pot fi folosite fie proaspete, fie uscate, din care se face o pudra folosita ca o alternativa mai sanatoasa la cacao.
Pudra de roscove este un foarte bun antioxidant. Aceasta contine 80% proteine, fibre, polifenoli, vitamine (A, B, B2, B3 si D) si minerale (magneziu, calciu (de doua ori mai mult decat cacaoa), fier, fosfor, potasiu si mangan). Toate aceste proprietati, face ca pudra de roscove sa ajute la reglarea zaharului din sange, diaree, enterita la copii, slabiciune de stomac, arsuri la stomac, constipatie, infectii gastro-intestinale, diabet, obezitate, infectii, boli ale aparatului respirator (tuse, astm) si tulburari sexuale.
Iata, mai jos, ce beneficii are pudra de roscove si de ce este considerata mai sanatoasa decat pudra de cacao:
-Spre deosebire de cacao, pudra de roscove nu contine cofeina (stimuleaza sistemul nervos central) sau teobromina (stimuleaza sistemul cardiovascular si pulmonar), deci sunt foarte bune pentru persoanele care au hipertensiune arteriala, pudra de roscove fiind un inlocuitor de succes al cafelei.
-Comparata cu pudra de cacao, pudra de roscove are un continut mai scazut in grasimi, dar mai ridicat in carbohidrati si zaharuri. Fiind mai dulce decat pudra de cacao, cea de roscove poate fi utilizata cu succes in prepararea unei prajituri sau a unei ciocolate sanatoase.
-Pudra de roscove contine de doua ori mai mult calciu in comparatie cu pudra de cacao, prevenind aparitia unor afectiuni sau boli.
-Datorita efectului antioxidant, pudra de carob reduce aparitia bolilor de inima si creste sistemul imunitar al organismului. Totodata, fiind bogata in fibre insolubile, pudra de roscove reduce in mod natural nivelul colesterolului rau.
-Taninii din roscove ajuta digestia, previn mentinerea bacteriilor rele in intestine si amelioreaza tulburarile digestive. Intr-o lingura de pudra de roscove sunt 7,1 g carbohidrati, 3,2 g de fibre alimentare, ceea ce reprezinta 13 % din valoarea zilnica de fibre.
-Pudra de roscove sa ajuta la reglarea zaharului din sange, fiind indicata in caz de prediabet si diabet. Pentru incetinirea eliberarii zaharului in sange si inlaturarea poftei de dulciuri, se recomanda prepararea unui ceai care se prepara din 2 linguri de praf de carob, 200 ml de apa, 100 ml lapte de ovaz si putin praf de vanilie. Se incalzeste laptele si apa impreuna, se adauga vanilia si pudra de carob, dupa care se mixeaza. Se consuma de 3 ori pe zi, intre mese.
-Pudra de roscove este bogata in grasimi, fiind un bun adjuvant in cazul alimentelor dietetice cu consum redus de calorii. Totodata, poate fi utilizata pentru a trata sau preveni diareea si boala celiaca.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Sursa@sfatulnaturist
Cu iubire, Marcela Glavan
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Sursa@sfatulnaturist
Cu iubire, Marcela Glavan
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.