Despre Atasamente. Traieste O Viata Libera
Atasamentul este o forma a controlului in care identitatea ta devine atasata de realitatea fixata intr-un anume mod.
Incapacitatea de a iubi transforma realitatea in atasamente iar atasamentele ne obliga sa uitam de Dumnezeu.
A-ti atasa identitatea de lucrul din exterior este expresia sentimentului de a te simti incomplet si imperfect in ceea ce esti.
Exista o dorinta de a te simti intreg pentru ca integritatea este sentimentul Divinitatii tale.
Atasamentele sunt bandaje temporale ce te impiedica sa iti vezi ranile.
Cand esti ranit,zona fiintei tale pe care o acoperi este inchisa in fiinta ta(in iluzie nu in Divinitate).
Incepi sa experimentezi pierderea acelei parti din fiinta ta ca ceva ce lipseste din viata ta iar rana se simte ca o ruptura.
A renunta la atasamente inseamna sa permiti ranilor sa respire ,sa se vindece,si sa fie reintegrate in fiinta ta.
Desi renuntarea la atasamente ar putea fi dureroasa ,nu este durerea pierderii ,este durerea pe care ai inchis-o atunci cand a fost creata rana initiala.
Inauntrul ranii este o parte a starii tale de a fi care inceraca din nou sa fie intreaga
la fel cum tu insuti cauti propria integritate.
Asadar atasamentul este o cale de a nu-ti trata ranile.
Este modul de ati folosi energia pentru a mentine realitatea statica ,in loc sa accepti
revelatia ,expansiunea.
Revelatia te conduce inevitabil la ranile tale ,astfel incat ele sa fie vindecate.
Nu exista nici o rana pe care sa nu ai suficienta putere pentru a o vindeca.
A-ti vindeca ranile inseamna a pasi in realizarea constienta a integralitatii tale.
Tu esti desavarsit prin tine insuti.
In momentul in care eliberezi atasamentul vor exista multe lucruri din viata ta care vor pleca.
Toate acestea si-au indeplinit rolul si sunt gata sa mearga mai departe.
Sunt experimente pe care le mentineai artificial prin efortul tau .
Astăzi vreau să-ți vorbesc puțin despre atașamente, pentru că și eu cad în capacana atașamentelor și abia când ajung să mă lovesc de fundul mării îmi dau seama că am procedat greșit pe tot parcursul drumului.
Atașamentele reprezintă asocierea ta, a persoanei tale cu alte lucruri sau (mai rău) persoane. Atașamentele sunt un lucru negativ și îți voi explica în continuare de ce, dar mai întâi să-ți discut despre cele două categorii de atașamene.
1) Atașamentele față de lucruri
Marketingul, publicitate, acele afișe luminoase cu persoane superbe îmbrăcate cu hainele la care visezi și le vrei de multă vreme au la bază o chestie psihologică. Se folosesc de defecțiunile creirului uman pentru a se îmbogăți. Tu când vezi acele persoane frumoase și fericite care îmbracă sau folosesc diverse obiecte îți spui în minte că trebuie să le ai altfel nu poți să fii cu adevărat fericit.
Însă aici apare marea greșeală. Dacă ai observat mintea ta are două elemente, subconștientul și conștientul. Dacă te uiți mai atent îți poți observa gândurile, de fapt, tu ești acel observator, nu gândurile care apar.
Pentru că aceste gânduri se bazează pe idei formate din trecut. Pe credințe false despre felul în care funcționează lucrurile, astfel dacă deciziile sunt luate pe baza acestor gânduril de cele mai multe ori se ajunge la mai multă suferință și durere. Deciziile trebuie să vină din suflet, însă de cele mai multe ori intrăm pe pilotul automat și uităm acest aspect.
Să spunem că ai cumpărat laptop-ul nou și strălucitor, la care ai sperat atât de multă vreme, îți imaginai cum o să-l atingi, cum o să fie, cât de ușor și de frumos. Este laptop-ul tau. Al tau și numai al tău! Îți place laptop-ul meu? Ce frumos este, nu?
Ei bine, nu vreau să te dezamăgesc dar se pare că ai o relație emoțională cu niște posesiuni materiale. Când spui că ceva este al tău spui de fapt că ești atașat emoțional de acel obiect. Acest lucru se poate aplica și la haine sau alte obiecte din casă.
După cum îți poți da seama atașamentul față de obiecte este un lucru care-ți va aduce foarte multă tristețe în viața ta. Pentru că odată ce obiectul acela nou nu va mai fi nou satisfacția resimțită se va diminua și vei încerca să găsești alt obiect nou pe care să-l cumperi și să te bucuri încă puțin de viață, să te simți fericit.
2. Atașamentul față de persoane
Am tendința să mă atașez de persoane, de prieteni, de fete care de cele mai multe ori nu merită asta și tendința asta e mea inconștientă probabil provine din copilărie, din faptul că sunt atașat de părinții mei și caut un portret feminin caruia să-i ofer iubire și dragoste și de la care să primesc iubirea, dragostea și atenția pe care mama mi-o oferă. Dar de cele mai multe ori atașamentul ăsta m-a mușcat de fund.
Când spui iubita mea, prietena mea sau oriunde acest a mea își bagă coadă, reprezintă un atașament emoțional fața de persoana respectivă.
Nu zic că este greșit acest atașament emoțional față de alte persoane, ceea ce vreau să spun este că mai este doar un singur pas spre o relație disfuncțională bazată pe dependență. Majoritatea relațiilor din jurul tău între două persoane sunt bazate pe dependență. O persoană nu găsește ceva la sine și caută în exterior o altă persoană care are acel ceva. O găsește, să întâlnesc și rămân împreună. Se completează, aparent. Apoi apare acel atașament emoțional și apare dependența, adică relația disfuncțională.
O relație dintre două persoane trebuie să fie una autentică, nu una bazată pe dependeță. O relație autentică se poate realiza doar atunci când tu simti că ești complet și fără ea și ea simte că este completă și fără tine. Când nu căutați nimic din ceea ce nu (credeți) că aveți la altul și când pur și simplu vă bucurați de prezența voastră.
Atașamentul față de alte persoane se poate transforma într-o relație bazată pe dependeță și într-un final te va mușca de funduleț, pentru că fiind dependent de cineva, atunci când nu îți mai oferă atenția dorită o să te simți trist, atunci când îți ofere o să te simți fericit. Un fel de închisoare a sufletului. Așa ajunge să depinzi în legătură cu fericirea ta de persoana respectivă.
Cum să trăiești o viață liberă?
O viață autentică înseamnă o viață fără atașamente. O viața în care lucrurile ce se întâmplă în jurul tău sunt așa cum sunt, nu sunt nici rele și nici bune ci pur și simplu sunt. O viață fericită cu adevărat înseamnă să nu te atașezi de posesiunile materiale și să realizezi că îți hrănești doar egoul, prin dorința de a fi admirat, invidiat, de alte persoane, atunci când îți cumperi și mai multe lucruri. Un dezastru natural poate să apară și tot ceea ce ai avut o să dispară. Faptul că tu te-ai atașat de lucrurile respective, adică te-ai văzut pe tine prin ele, atunci când ele au dispărut tu ai dispărut. De asta mulți aleg să se sinucidă atunci când pierd posesiunile materiale sau când își pierd persoana de care s-au atașat. Pentru că acea persoană sau posesiune era de fapt ei, egoul lor, care acum se simte singur și trist și nu mai vede rostul pe acest pământ.
O viața autentică este o viață fără atașamente. O viața în care oferi ceea ce ai de oferit nu pentru a primi ceva în schimb ci pentru că așa simți. O viața în care dacă se aruncă cu lucruri în tine tu îți deschizi brațele și aștepți să se termine furtuna. O viața în care dacă toată lumea se poartă urât cu tine realizezi că ei sunt controlați de ego, de acel sine fals, de vocea din creierul lor care le spune ce să facă și ei sunt supuși acesteia.O viața autentică înseamă o viață liberă, eliberează-te acum!
Cum să te eliberezi de atașamente?
Observă dacă nu cumva în viața ta ai astfel de atașamente, cele legate de posesiuni sau de persoane și eliberează-te de ele astfel: conștientizează că este un lucru negativ să te atașezi de ceva și oferă iubirea aia sinceră care poate fi oferită doar atunci când te simți complet. Pentru a te simți complet pe interior trebuie să încerci să te iubești mai mult și să te accepți așa cum ești, chiar dacă ți este greu, nu te grăbi, acesta este un proces care durează ani de zile, nu este ceva instant, este o practică permanentă.
Sper că de acum înainte să trăiești o viață sinceră și mai liniștită, fără coborâșuri și suișuri ci într-un echilibru care să-ți ofere pacea și liniștea interiorară, această viața este reperezentată de idea fără atasamente.
Daca privesti in urma la viata ta, ce constati: actiunile tale au fost dictate de atasamentul fata de cunoastere sau ai folosit cunoasterea pentru a actiona potrivit constiintei momentului prezent? @ don Miguel Ruiz Jr.
Cu Iubire Marcela Glavan
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.