Vindecare prin tacere- Tacerea este terapeutica


Tacerea este terapeutica, are o putere vindecatoare extraordinara, de care adesea nu suntem constienti. Vorbirea ne consuma energia, ne agita mintea si ne distrage cu usurinta atentia. Gandurile se multiplica mereu, gandim chiar si in timp ce vorbim, chiar si in timp ce vorbeste altul. Cuvintele devin un fel de teatru manifest minor, in timp ce realitatea subtila pare sa se petreaca in spatele cortinei, in gandurile fiecaruia, care functioneaza cu viteza infinit mai mare. Daca fiecare gand ar fi rostit, timpul unei vieti nu ne-ar ajunge spre a le grai. Iar “Infernul” lui Dante ar fi insignifiant, comparativ cu viziunea haotica a gandurilor oamenilor. Daca n-ar fi asa, ar fi sanatate, pace si armonie pe Pamant.



Imagine similară

Tacerea este de foarte mare folos in orice tip de boala. Asa cum postul alimentar este postul trupului, tacerea este postul mintii. Tacerea are un efect foarte puternic si eficace de regenerare. Toate religiile si orientarile spirituale pretuiesc si recomanda tacerea ca pe o deosebita virtute si chiar fac din ea o practica, o cale in sine. Se spune ca linistea poate calma fricile prin care exista ego-ul. “Tacerea ofera raspunsuri”, spunea misticul Rumi.
Undele sonore ajung la creier ca semnale electrice, prin ureche. Corpul reactioneaza la aceste semnale, chiar si in timpul somnului. Muzica, televizor, calculator, radio, plus bazaitul cvasi-permanent pe care il cream si il intretinem in capul nostru, prin atatea si atatea ganduri. Cate clipe petrecem, zilnic, in liniste desavarsita?
In 2011, Organizatia Mondiala a Sanatatii a definit poluarea fonica drept “ciuma moderna”, declarand in mod oficial: “exista dovezi coplesitoare ca expunerea la zgomotul ambiental are efecte daunatoare asupra sanatatii populatiei.”
Linistea ne elibereaza de stres si de tensiune, spun studiile stiintifice. S-a descoperit ca poluarea fonica creste tensiunea arteriala si afecteaza starea generala de sanatate. Zgomotul sporeste stresul, activand amigdala din creier si crescand secretia hormonala de cortizol, potrivit cercetarilor stiintifice.
linistea rumi
Linistea ne reincarca resursele mentale. Cerintele cotidiene ale vietii moderne ne determina sa folosim foarte mult cortexul prefrontal, de care depind gandirea ordonata, luarea de decizii si rezolvarea problemelor. Rezultatul este scaderea atentiei. Devenim distrasi, obositi psihic, si depunem din ce in ce mai mult efort spre a ne concentra.
Tacerea poate regenera literalmente creierul. Linistea, tacerea sunt terapeutice, mai ales in afectiuni precum depresia sau Alzheimer, care sunt asociate cu un nivel scazut al regenerarii neuronale in hipocamp. Un studiu din 2013, pe soareci, a dezvaluit ca 2 ore petrecute in liniste, zilnic, au ca efect dezvoltarea de noi celule in hipocamp, regiunea-cheie din creier asociata cu invatarea, memoria si emotiile. Cercetatorul Imke Kirste a declarat ca acele noi celule, dezvoltate in creierul soarecilor, s-au transformat in neuroni functionali.
In 2011, Ministerul Turismului din Finlanda a demarat o campanie care folosea linistea ca produs de marketing. Intentia era de a ademeni oamenii sa viziteze Finlanda si sa experimenteze frumusetea acestui taram linistit. S-au folosit fotografii cu persoane singure, in natura, insotite de sloganul: “Liniste, va rugam”. Simon Anholt, specialist international in branding-uri nationale, a adaugat: “Fara vorba, doar fapta.”
“Toate lucrurile profunde si emotiile legate de acestea sunt precedate si insotite de liniste.” (Herman Melville ) Asadar, tu vorbesti fluent tacerea?  Material@Livia Banarov 
Cu iubire Marcela Glavan 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Lectia nr 3. Noua Terapia Magica. Bautura Magica. Cum Prepari acasa Apa Alcalina pentru B.M

CUM SA PREPARI ACASA APA PENTRU BAUTURA MAGICA, CARE TE TRATEAZA DE MULTE AFECTIUNI!    Apa alcalina o poti prepara chiar la ...