Balonarea se mai numeste meteorism, este data de acumularea excesiva de gaze in intestin, poate sa apara in boli grave (cancer de colon de exemplu) dar si mai putin grave (colonul iritabil).
Oferim consultatii gratuite si toate informatiile pentru a te elibera de pietrele de la ficati si fiere.Lasa mi un mesaj cu datele tale si vei fi contactat imediat de un consultant ,care te va ajuta gratis sa te faci bine.
facebook:Marcela Glavan
Cuprinsul articolului
- Ce este balonarea, definitie
- De ce te balonezi
- Analize pentru depistarea cauzei balonarii
- Cum sa evitati balonarea
- Balonarea forum
Ce este balonarea?
Balonarea exesiva sau meteorismul abdominal, este data de acumularea de gaze in intestin, in cantitate mai mare decat normalul. Senzatia pacientului este de „burta umflata”, uneori cu dureri si greutate in respiratie, si evident un aspect destul de .. inestetic al persoanei respective (mai ales ca balonarea este mai frecventa la persoanele plinute).
De obicei balonarea NU reprezinta un simptom de boala, ci poate fi rezultatul unor obiceiuri alimentare sau de viata necorespunzatoare, sau dificil de suportat fara ca organismul respectiv fara sa „protesteze”.
De ce apare balonarea?
Mecanismul principal al balonarii il reprezinta gazele produse la nivelul intestinului, din alimentele incomplet sau prost digerate, care se poate asocia cu inghitirea de gaze cu ocazia meselor.
Sunt unele alimente care produc mai frecvent gazele chiar la persoane fara nici o boala – dulciuri si fainoase, fasole, varza, conopida, castraveti, ceapa, mazare, ridichi,caise, banane, pepene, piersici, pere, prune , mere crude, oua , vin rosu ,mancaruri grase sau prajeli , cereale , zahar sau substituenti, lapte sau produse lactate.
Balonarea excesiva insa, poate sa apara fara legatura cu o boala, si poate avea cauze multiple, ce tin de modul de viata, munca si alimentatie:
- Alimentatia la ore intamplatoare : O alimentatie la aceleasi ore in fiecare zi, ordoneaza functiile aparatului digestiv, care este pregatit pentru digestie inaintea mesei; alimentatia la ore diferite in fiecare zi, face ca pregatirea aparatului digestiv pentru digestie, neurmata de alimentatie, sa duca la formare de gaze, iar apoi alimentatia pe un tub digestiv nepragatit,care deja si-a consumat sucurile digestive, sa dea o digestie ineficienta, cu formare de reziduuri partial digerate, generatoare de gaze.
- Mese luate in graba (nu permit sucurilor digestive sa actioneze suficient timp si sa digere alimentele, care apoi fermenteaza sub influenta florei intestinale)
- Mese prea bogate (sucurile digestive nu pot face fata unei mari cantitati de alimente, care , la fel ca mai sus, raman partial nedigerate si fermenteaza
- Vorbirea in timpul mesei cu inghitire de aer (aerofagia)
- Mestecarea gumei – stimularea cavitatii bucale prin guma mestecata, pregateste tubul digestiv pentru digestia unor alimente care .. nu mai vin, si apar apoi gaze.
- Consum de alimente care fermenteaza – fasole, varza, ceapa, usturoi, conopida, prajeli, tocaturi, bauturi gazoase, unele persoane pot tolera mai greu alimente obisnuite- fructe si legume crude, cartofii, dulciurile concentrate, lapte si lactate, etc-, acestea dandu-le balonare dupa masa.
- Constipatia
- Modificarea florei intestinale prin diferite mecanisme
- Sedentarismul- miscarea, mai ales dupa masa (siesta), ajuta la digestie
- Fumatul, cafeaua, ceaiul negru
- Medicamente (laxative, antibiotice)
- Alimente cu aditivi in cantitate mare (in special indulcitori artificiali alimentari)
Sunt si situatii in care balonarea poate fi produse de o boala, avand sau nu legatura cu alimentatia
Va puteti da seama daca balonarea poate fi data de o boala, daca apare de putin timp, se agraveaza relativ rapid, nu pare sa aiba legatura cu alimentatia (vezi mai jos), se asociaza cu alte simptome – dureri, scadere in greutate, tulburari de scaun, greata, etc, sau daca balonarea apare la un pacient care are deja alte boli.
Simptomele asociate obisnuit balonarii:
- Eructatia (ragaiala)
- Borborigme (chioraieli de mate)
- Uneori dureri abdominale
- Emisie de gaze prin anus – flatulenta
Daca balonarea apare datorita unei boli, ea este de obicei de scurta durata, se asociaza cu alte simptome ale bolii si se rezolva sau amelioreaza odata cu rezolvarea bolii.
Analize care depisteaza cauza balonarii
Medicul specialist gastroenterolog dupa consultul medical poate recomanda unele dintre urmatoarele explorari pentru a depista cauza balonarii ce apare din cauza unor boli :
- Boli de ficat sau cai biliare (fiere)-balonarea apare prin digestie proasta datorita calitatii proaste a fierii, functie defectuoase a colecistului, prin ficat marit, splina marita, ascita; pentru diagnostic sunt necesare analize pentru ficat, ecografie abdominala.RECOMAND DETOXIFIERE FICAT SI FIERE.
- Boli intestinale(inflamatorii, tumori, parazitoze, intestin iritabil, colita, diverticulita) -balonarea apare datorita lezarii mucoasei cu producere deficitara de enzime, producere in exces de mucus cu exudat sau proastei coordonari a functiei diferitelor segmente ale tubului digestiv; se poate asocia cu tulburari de tranzit, scaune cu sange, scadere in greutate; pentru diagnostic poate fi necesara colonoscopia.
- Boli de pancreas (pancreatita cronica, tumori de pancreas)- balonarea apare datorita fermentatiei alimentelor insuficient digerate, se poate asocia cu dureri din ce in ce mai puternice, diaree, scadere in greutate; pentru diagnostic sunt necesare analize specifice pancreasului, ecografie, eventual CR sau RMN
- Boli de plaman cu tulburari respiratorii – balonarea apare datorita eliminarii unei cantitati de gaze prin tubul digestiv, in imposibilitatea eliminarii pe cale respiratorie sau ascitei; se asociaza cu dificultati de respiratie, tuse, pentru diagnostic sunt necesare radiografie pulmonara, oximetrie, probe ventialtorii
- Boli de inima – balonarea apare prin digestie proasta, datorita stagnarii sangelui in vasele tubului digestiv, datorita ascitei, etc; se asociaza cu oboseala la efort, edeme, palpitatii; pentru diagnostic este necesara electrocardiograma, ecografia cardiaca
- Intoleranta genetica digestiva la anumite substante (lactoza, gluten), – balonarea se asociaza cu diaree, aparute dupa consumul alimentelor ce contin substantele prost tolerate; pentru diagnostic sunt necesare teste specifice
- Boli aparute dupa interventii chirurgicale (scoaterea fierii- colecistectomia-, operatii pe intestine cu formare de anse „oarbe”, unde se inmultesc microbii)
- Boli ginecologice– tumori canceroase sau necanceroase, sarcina; balonarea apare prin cresterea in intestin a formatiunilor respective
A nu se confunda balonarea cu marirea abdomenului (burtii) de alte cauze: lichid abdominal, tumori, fibroame, sau.. sarcina.
Pentru depistarea cauzei balonarii poti evalua simptomele mentionate mai sus, sau mergi la medic care se orienteaza dupa anamneza si face explorarile pe care le considera necesare
Daca balonarea nu are legatura cu o boala, ea se poate combate studiind cauzele (mentionate anterior) si luand masurile corespunzatoare, specifice fiecarui pacient.
Cum sa evitati balonarea?
Ca reguli generale de evitare a balonarii care nu este generata de o boala mentionez:
- Mesele sa fie mai reduse cantitativ
- Evitati inghitirea de aer in timpul mesei, prin boluri alimentare mai mici
- Mancati (mestecati) incet, puneti furculita jos dupa fiecare cantitate de mancare luata
- Evitati mestecatul gumei
- Evitati stresul, conflictele, anxietatea
- Rezolvati-va problemele dentare
- Evitati fumatul
- Faceti miscare zilnic
- Evitati alimentele care ati dedus ca va baloneaza
- RECOMAND DETOXIFIERE FICAT SI FIERE.
- sursa doctor Ditroiu
- CU IUBIRE MARCELA GLAVAN
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.