Paraziţii intestinali apar atât la copii, cât şi la adulţi. Ei ajung în sistemul digestiv prin înghiţire sau inhalare din alimente contaminate (carne contaminată, insuficient preparată termic sau legume nespălate), maini murdare, apă contaminată sau datorita contactului cu animalele.
Exista peste o mie de paraziti intestinali care pot trai in corpul uman. Unii au dimensiuni foarte mici, microscopice, iar altii pot fi observati cu ochiul liber. Parazitii intestinali se pot imparti in doua grupe: giardia, care este un organism unicelular si viermii intestinali sau helmintii, care sunt paraziti cu dimensiuni mult mai mari, cuprinse intre un centimetru si 10 metri. Cei mai intalniti sunt oxiurii, limbricii si tenia. Toxinele eliminate de acesti paraziti intestinali pot duce la perturbarea sistemului imunitar, la boli metabolice şi chiar cronice.
In cazul unei infectii, toti membrii familiei trebuie sa urmeze acelasi tratament, chiar daca nu au simptome. In paralel cu tratamentul respectiv se are in vedere si mentinerea unei igiene stricte pentru prevenirea reinfectarii. Pentru depistarea parazitilor se face examen de sange si de scaun (coprocultura).
In cazul unei infectii, toti membrii familiei trebuie sa urmeze acelasi tratament, chiar daca nu au simptome. In paralel cu tratamentul respectiv se are in vedere si mentinerea unei igiene stricte pentru prevenirea reinfectarii. Pentru depistarea parazitilor se face examen de sange si de scaun (coprocultura).
Pudră de cuişoare
Cuişoarele se pisează foarte mărunt. Cantitatea pentru o doză este de 500 mg (cât un bob de mazăre).
Prima zi: 1/5 linguriţă de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. A doua zi: 1/4 linguriţă de trei ori pe zi, înainte de mese. Din a treia zi până în cea de-a zecea: câte o treime de linguriţă, de trei ori pe zi. După cele zece zile, se administrează o linguriţă de pulbere, o dată pe săptămână.
Pulbere din pelin
Frunzele şi seminţele de pelin se usucă bine şi se fărâmiţează. Peste 1-2 linguriţe de pulbere (200-300 mg) se toarnă apă potabilă, simplă, nefiartă. Se consumă pe stomacul gol.
În prima zi, se consumă cel mult un vârf de cuţit de pulbere, amestecat într-un sfert de pahar cu apă. În cea de-a doua zi - un sfert de linguriţă, în a treia - o jumătate, şi tot aşa, mărind doza. În a paisprezecea zi de tratament, trebuie să ajungeţi la o jumătate de lingură. Puteţi bea soluţia dintr-o dată sau în două-trei reprize pe zi, înainte de mesele principale. Această doză se menţine consecutiv timp de şase zile, apoi se administrează o jumătate de lingură pe săptămână.
Seminte de dovleac
Seara se bea o cana de ceai de cimbrisor si apoi se consuma seminte crude de dovleac decojite (copii 1-4 ani: 10-12 seminte, copii 5-10 ani: 30 de seminte, adulti: 50 seminte), pe care cojita subtire trebuie sa ramana neaparat si care trebuie mestecate foarte bine. Dupa aproximativ o ora se ia o lingurita de ulei de ricin.
In cazuri severe se foloseste o doza soc: 4 portii de 80-100 seminte decojite de dovleac se mesteca bine si dupa o ora se ia 1/2 lingura de ulei de ricin. Chiar daca tratamentul se repeta (pentru siguranta), nu apar fenomene secundare neplacute.
Deasemenea, uleiul extras din semintele de dovleac este printre cele mai puternice vermifuge si detoxifiante naturale.
Remedii cu usturoi
1. Consumati usturoi la fiecare masa deoarece ajuta la uciderea oualor de paraziti din tractul intestinal.
2. Inainte de culcare, se face o clisma cu 250 ml (pentru adulti) de lapte in care s-a fiert o capatana mare de usturoi. Pentru copii, doza este mai mica (75-125 ml), in functie de varsta.
3. Ingrediente: un pahar de alcool, un pahar de suc de sfeclă, o căpăţână mare de usturoi. Usturoiul se pisează şi cele trei componente se mixează bine. Se lasă la macerat timp de trei zile, după care se strecoară. Se administrează câte o lingură de preparat, la 15 minute după cele trei mese principale. Tratamentul se face timp de 15 zile.
4. Curăţă 2-3 căpăţâni de usturoi, taie felii şi pune la fiert într-un pahar cu lapte. Când începe să fiarbă, opreşte focul şi lasă acoperit până dimineaţă. Se strecoară amestecul şi se bea călduţ dimineaţa pe stomacul gol, cu 30 de minute înainte de micul dejun.
5. Usturoi si Propolis (capsule) - Poate reduce depunerile de aterom, creste capacitatea de apararea a organismului fata de microorganismele patogene, favorizeaza eliminarea viermilor intestinali..
Alte retete naturiste
Contra limbricilor ajuta leacul babesc cu morcovi si sfecla-rosie. Acestea se dau pe razatoare si se amesteca cu seminte de dovleac la micul dejun. Mai pot fi folosite si ceapa, merele, ardeiul rosu, cimbru proaspat sau uscat adaugat in mancare. De asemenea, sucul de varza-acra si consumul hreanului poate duce la eliminarea limbricilor
Cu iubire Marcela Glavan
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.